2010 Najaar

Nieuws uit het archief

 

Terug naar Nieuwsarchief

Nieuwsbrief najaar 2010

29 november 2010

Terugblik: Op het moment dat deze nieuwsbrief wordt geschreven rijden Lies Boll en Harry Smits met een vrachtwagen vol hulpgoederen naar Roemenie. Hier valt wat sneeuw en buiten begint het te vriezen. De vooruitzichten zijn niet best, maar ik hoop dat onze chauffeurs weinig hinder van het winterse weer zullen ondervinden.

  • Op 20 juni was de Oldtimerdag wederom een succes. Niet vanwege het weer, maar de opbrengst was goed te noemen.
  • Op 15 september werd de vrachtwagen geladen voor het transport naar Roemenie. Verder in de nieuwsbrief een verslag van de reis van Harry en een dankwoord van R. Bus.
  • Op 25 september was de stichting aanwezig op de nieuwkomersmarkt in de SGL. De belangstelling viel wat tegen. Op hetzelfde moment stond de stichting in het Lelycentre met een aantal kramen.
  • Op 9 oktober was er een boekenmarkt in Dar Serca. Veel activiteiten, waar vele vrijwilligers bij geholpen hebben. Hiervoor onze dank.

Verslag transport september 2010

Een hulptransport naar een nieuw project in Breaza en Vaslui. Dit project wordt beheerd door de stichting Immanuel uit Bedum. Dankzij de vele vrijwilligers ging het laden heel snel en om 13.00 uur op woensdag 15 september vertrokken Lies Boll en ik met een truck van Scania en een trailer van Boll transport. Vrijdag kwamen we aan in Breaza, ten westen van Reghin in midden Roemenie en werden ontvangen door Roelof Bus. Door een grote groep (veel jonge mensen) werd direct begonnen met lossen. Nadat de helft uitgeladen was reden we door naar Vaslui in het oosten van Roemenie, via smalle wegen door bergachtig gebied, maar met veel armoede. Dorpen zonder auto’s en schotelantennes. Alles met paard en wagen. Zigeunergezinnen, die nog rondtrekken op zoek naar werk. Het is de armste provincie van de EU. In Vaslui werden we ook hartelijk ontvangen door dhr. Nadu van het project daar en iedereen hielp om alles uit te laden. Toen we wilden wegrijden hadden wij een probleem met de versnellingsbak. Een monteur van Scania Euroservice uit Becau kwam op zaterdagmiddag om met de laptop alles te resetten en hiermee was de storing opgelost. Goede service op de zaterdagmiddag. Op zondagmiddag hebben we een bezoek gebracht bij Annemieke van der Heide in Petelea. Zij beheert daar een opvangtehuis voor zigeunerkinderen. Geweldig wat zij hier allemaal doet en bereikt: www.casa-ana.nl . In de avond zijn we op de koffie geweest bij Roelof Bus. Samen gesproken over de problemen in Roemenie na de crisis. Het komt voor veel mensen heel hard aan. Lonen en pensioenen omlaag en veel mensen hun baan kwijt. De hulp van onze stichting is zeer welkom. Chauffeur Lies heeft voor een retourlading gezorgd in Tirgu Mures. Een partij klassieke meubels voor Nederland. Op maandagmiddag om 16.00 gingen we via dezelfde route weer naar huis. Harry Smits.


Aan alle medewerkers die het transport mogelijk hebben gemaakt:
Op vrijdag 17 september zijn wij gezegend met de spullen die door jullie groep in Lelystad keurig zijn gesorteerd. Onze dank gaat uit naar de werkgroep Lelystad, die hier vele uren werk in hebben gestoken. Voor het bestuur die dit mogelijk hebben gemaakt. Voor de drivers, Harry en Lies, voor het beschikbaar stellen van de truck, Scania bedankt, Lies bedankt voor de oplegger. Alle gevers van de goederen, bedankt. Wij weten uit ervaring wat voor energie het kost, voordat een vrachtwagen hier is. De helft hebben we gelost in Breaza, centraal Roemenie. Voornamelijk kleding, schoenen, papier, fietsen en meubels. Het papier en de enveloppen delen we uit op een school en is voor het kinderwerk binnen onze stichting Immanuel. Wij kunnen een aantal zigeunerdorpen, waar de mensen onder erbarmelijke omstandigheden leven, structureel helpen met kleding en voedsel. Daarnaast proberen we duurzame oplossingen voor de problemen te vinden: een baan, invullen van papieren of passende materiële hulp. Het andere gedeelte is naar Vaslui gegaan, nabij de grens met Moldavië. Sinds tien jaar helpen Nellu en Cora daar de allerarmsten, verspreid over zestien dorpjes. Wij houden ons aanbevolen wanneer u weer een lading beschikbaar hebt. Roelof Bus .