2008 Najaar

Nieuws uit het archief

 

Terug naar Nieuwsarchief

Nieuwsbrief najaar 2008

15 december


Terugblik

In juni was de Oldtimerdag weer een hoogtepunt: druk, nat, gezellig en goede verkopen.

In de vorige nieuwsbrief werd al melding gemaakt van een nieuw project in Oekraine in samenwerking met Stichting Mugh, uit Ermelo.
Bert van Panhuis is voorzitter van deze organisatie. Hij stelde voor om een transport naar Sumy te sturen, waar de bevolking nog nooit een groot transport heeft ontvangen.In juni is de aanvraag voor dit transport naar Kiev gestuurd. Normaal duurt het 6 tot 8 weken voordat wij de brieven met stempels terug krijgen. Het heeft deze keer ongeveer 4 maanden geduurd voordat de toestemming vanuit Kiev gegeven werd. Dat betekent dat al die tijd het gebouw propvol was. De goederen die klaar stonden voor het transport, waren vermeld op de laadlijst dus daar konden we niets anders mee doen dan ze bewaren voor dit transport.
Een rommelmarkt of iets dergelijks organiseren was niet mogelijk vanwege ruimtegebrek. Uiteindelijk kwam de toestemming toch en kon het transport plaatsvinden. Op 1 november werd er ingeladen en na afloop daarvan zijn de chauffeurs onmiddellijk vertrokken naar Sumy. Op 5 november kwam de vrachtauto op de plaats van bestemming aan en de volgende dag werd alles uitgeladen. De plaatselijke douane was bij het uitladen aanwezig en men wilde dat alle goederen gewogen werden. Daarna werd het in een opslagruimte gezet en deze ruimte werd afgesloten en verzegeld. Er moesten nog formaliteiten plaats vinden voordat het vrijgegeven kon worden.
Bert van Panhuis en Piet van Beek, die met hun eigen auto naar Sumy waren gereisd hebben de volgende dag een rondreis gemaakt langs alle tehuizen waar de hulpgoederen naar toe gaan. Daar was men heel blij met de beloofde spullen. Bert en Piet hebben de indruk, dat het in deze tehuizen erg goed terechtkomt.
Het verslag dat Bert na afloop stuurde eindigt met de woorden:

Rest mij nog iedereen van stichting Flevoland helpt Oost Europa te bedanken voor de zeer prettige en fijne samenwerking, ik heb het zelf als zeer positief ervaren.
Naar aanleiding van dit transport verscheen er een mooi artikel met foto in de Flevopost.


Op 29 november kon er eindelijk een verkoop in het gebouw plaatsvinden. Vele boeken en andere artikelen vonden hun weg naar een nieuwe eigenaar.


Meer transportnieuws.

Op 28 juli vertrokken Harry Smits en Nico Sandwijk met een gesponsorde vrachtauto naar Dupnitza in Bulgarije. Hierin zaten o.a. de schoolborden van een school uit Steenwijk, vele kasten en bedden van Ikea, kleding, schoenen, rolstoelen, rollators en huishoudelijke goederen.

Er is in november een aanvraag binnengekomen vanuit Polen. Na overleg binnen het bestuur heeft men gemeend deze keer positief te reageren op de aanvraag, mede omdat er op dit moment erg veel goederen opgeslagen liggen in Dar Serca.

Op 3 januari 2009 staat dit transport ingepland. Harry Smits is ook deze keer weer chauffeur. Hij zal rijden in een gesponsorde truck van Transportbedrijf Van den Heerik uit Noord Holland.


Blik op het nieuwe jaar.

Wat zal het nieuwe jaar voor de stichting opleveren? Hoeveel transporten kunnen er plaatsvinden?

Waar gaan de hulpgoederen naar toe? En vooral ook deze vraag: komt er genoeg geld binnen om alles te kunnen bekostigen?

De afstanden worden steeds groter en de transportkosten stijgen navenant. Dank zij de hulp van Stichting Promotie, transportbedrijf Van den Heerik en bereidwillige chauffeurs hebben we de kosten het afgelopen jaar binnen de perken kunnen houden.

Natuurlijk hopen we dat we door kunnen gaan met dit belangrijke werk. Zonder de steun van u allen is dat onmogelijk, maar we weten dat een trouwe achterban dit werk steunt en uit het verleden is gebleken dat ook het financiele plaatje toch altijd weer rond komt.

Dat vertrouwen hebben we ook met het oog op het nieuwe jaar. Samen met al onze vrijwilligers hopen we weer veel goed werk te kunnen verrichten ten behoeve van onze medemens.

Wij wensen u goede feestdagen en wat het nieuwe jaar betreft:

voorspoed voor ieder, hier en in Oost Europa